Kuvassa Simo ja Elias Espanjan auringossa
Aloittaessani minulla oli erilaisia vaihtoehtoja projektien suhteen, joiden väliltä oli mahdollista valita. Nykyinen projektini on itselleni hyvin läheinen sularitaustani puolesta, jonka lisäksi saman sorvin äärellä on paljon muita #AtoZtyyppejä. Uusi projekti alkoikin heti elokuussa hyppäämällä suoraan syvään päätyyn testiautomaatioprojektissa. Ennen altaaseen työntämistä sain mukaan ”kellukkeet” ystävällisistä kollegoistani, joiden kokemukseen pystyn turvautumaan aina tarvittaessa.
AtoZ tunnetaan sen progressiivisesta ”flätistä” mallista ohjata yrityksen toimintaa. Varsinaisia esihenkilöitä ei ole, eikä siten alaisiakaan. Kaikki toiminta on siten hyvin läpinäkyvää ja mahdolliset dilemmat tulevat näkyville useamman silmäparin tarkasteltavaksi. Informaatio kulkee hyvin avoimesti ja kaikilla on varmasti mahdollisuus saada äänensä kuluviin, oli kyse sitten liiketoimintaan liittyvästä seikasta tai vaikkapa kuukausittaisen virkistystoiminnan järjestämisestä. Jälkimmäisestä hyvä esimerkki on, kun hieman leikkimielisesti ehdotin saunalautan varaamista yhteisessä AtoZin viikkopalaverissa, siitä tulikin kuukauden aktiviteetti pienen äänestyskierroksen jälkeen.
Toimintaa ohjataan hallintotiimeissä, joihin pääse vapaasti kuka tahansa juonimaan mukaan seuraavia liikkeitä. Omalla kohdallani kävi niin, että taipumukseni ratkoa tietoteknisiä ongelmia huomattiin, jolloin tuli äkkiä kutsu IT-hallintotiimiin. Flätin organisaation etuja on se, että kerrankin pääsee itse laittamaan käytettävät työkalut ja ympäristöt kuntoon ilman, että tarvitsee erikseen mennä pokkuroimaan IT:ltä tunnuksia, HR:ltä lupia, osastolta lisenssiä, esimieheltä hyväksyntää jne. #AtoZtyyppeihin luotetaan ja hommat tulee siten huomattavasti pienemmällä säätämisellä valmiiksi. Joskin #AtoZtyyppien vapaus toimia parhaaksi kokemallaan tavalla, tarkoittaa kuitenkin samalla suurempaa vastuuta asiakokonaisuuksien hoidossa.
AtoZilla on käytössä työntekijöilleen etuuksille "kuukausibudjetti", joka tulee palkan päälle kattamaan erilaisia omavalintaisia kuluja tai palveluita. Budjettia voi esimerkiksi käyttää hammaslääkärillä asioidessa, auton pysäköintimaksuihin ja omassa tapauksessani myös työsuhdepyörän hankintaan. Pian työsuhteen alettua päätin hankkia pienen ja näppärän pyörän työmatkailuun, joten valintani päätyi luonnollisesti Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race täysjousitettuun sähkömaasturiin. Tämä 25 kiloinen tankki on toki hieman työläämpi lukita pyörävarastoon, mutta 2´6" rengas ei toisaalta suttaa lumihangessa. Pyörän kautta olen löytänyt uudelleen itselleni tutun maastopyöräilyharrastuksen, joskin sähköisessä muodossa.
Omalla kohdalla parhainta AtoZlaisuudessa on kuitenkin sellainen seikka, jota ei välttämättä tarpeeksi mainosteta linkkarissa ja muilla kanavilla, nimittäin kohtaamani työkaverit ja työympäristö. Vajaan parin viikon mittaisen Espanjan Big Brother AtoZ-jakson aikana kerkesin hyvin tutustumaan uusiin kollegoihini, ja jakamaan uusia töihin sekä vapaa-aikaan liittyviä ideoita. Vastaavaa ajatusten jakoa ei varmaan tulisi tapahtumaan tehdessä töitä normaalisti konttorilta tai kotoa. Eikä meitä isoveli Espanjassakaan yhtään sen enempää valvonut. 😉
Kirjoittanut: Simo Lehtonen