Skip to content
🇺🇦 Auta ukrainalaisia tekemällä lahjoitus UNICEFin tai Suomen Punaisen Ristin kautta. 🇺🇦

Työsuhdepyöräilyn etuja

Vuonna 2022 tapahtui hienoja asioita, kun Suomessa otettiin käyttöön uusi työsuhdepyöräilyn veroetu. Tämä etuus mahdollistaa 1200 €/vuosi -arvoisen polkupyöräedun tarjoamista verottomana. 

Uusi etuus otettiin AtoZillakin keskusteluun ja hyvin pian myös käyttöön. Alkuun kartoitettiin sopivat palvelun tarjoajat, joista valikoitiin meille sopivin vaihtoehto. Palveluksi valittiin Oomi Fillari, missä operaattorina toimii Vapaus bikes. Näin saimme käyttöön todella kattavan pyöräliike ja -merkki verkoston mistä jokainen voi valita itselleen sopivimman menopelin. 

Lisätietoja palveluista:  
Oomi Fillarista https://oomi.fi/yritykset/tyosuhdepyora
Vapaus bikes https://www.vapaus.io

Itse olin heti kuin pieni lapsi karkkikaupassa kuola suupielellä valitsemassa mielekkäintä menopeliä. Alun perin olin ajatellut jonkinlaista fatbikea, mieluiten sähköistettynä. Tein alkukartoituksen netin välityksellä, tutkin useiden eri pyöräliikkeiden tarjoamaa ja mietin mielekkäintä ajokkia. 

Se sanottakoon tähän väliin, että monella pyöräliikkeellä on paljon kehitettävää internetin asiakaspalvelussa. Moni pyöräliike kertoo sivustollaan vain mitä merkkejä myyvät, ja pyörämerkin logosta pääsee suoraan valmistajan sivustolle.  

Minua asiakkaana kiinnostaa, millainen valikoima liikkeessä on tarjolla ja löytyykö kyseisestä liikkeestä fillaria, jota voisin käydä koeajamassa. On ainakin suositeltavaa testata pyörä ennen hankintaa, jotta ostaja tietää sen olevan sopivan kokoinen ja omiin tarpeisiin mielekäs ajaa.  

Fatbike mielessäni tein kartoitusta ja vertailua eri pyörien kesken. Vaikka Tampereellakin on kattavasti pyöräkauppoja, ainoastaan muutama oli terästäytynyt tarjoten kattavasti palvelua myös netissä, missä tein alkukarsinnat.  

Vertailujen myötä myös oma ajatus muuttui alkuperäisestä, ja katse alkoi kääntymään täysjousitetun maastopyörän puoleen. Tässä kategoriassa oli myös laajalti valinnanvaraa ja vaihtoehtoja tarjolla. Lopulta päädyin Rtech-nimiseen kauppaan, joka tarjoaa kattavan valikoiman Cube-merkkisiä fillareita. Koin saavani sieltä asiantuntevaa palvelua, kattavan valikoiman pyöriä ja lisänä koeajomahdollisuuden eri malleihin ja runkokokojen testaamiseen. Cube pyörämerkkinä on myös tunnettu ja laadukas.  

Etuus sisältää myös mahdollisuuden varustella pyörään tarvittavia lisävarusteluja, mikäli sellaiselle on tarvetta ja budjetti antaa myöten. Pienen vertailun ja pähkäilyn jälkeen menopeliksi valikoitui täysjousto-maasturi Cube Stereo Hybrid 140 HPC Pro. Mukaan tulivat lisävarusteina valot, lokasuoja ja pedaalit. 

Käytännössä pyörän hankintaprosessi menee niin, että sopivan pyörän löydyttyä se kirjataan Vapaus.io järjestelmään, jonka kautta pyörän haltija hyväksyy sen ja pyörän saa ajaa liikkeestä kotiin. Itse pistin pyörän heti testiin ja suuntasin lähimmän metsän kautta kotia kohti noin 20 km päähän.  

Se vielä mainittakoon, että kyseessä on leasing-pyörä. Sitä ei saa heti omaksi, mutta sen voi ajan myötä halutessaan lunastaa itselleen. 

Tipsit pyörän hankintaan. 

  • Omalle kropalle sopiva pyörän koko. 
  • Mielekäs ajaa omien tarpeiden mukaan. 
  • Laadukas kokonaisuus. Kannattaa panostaa hieman hintaan laatu edellä, tämä luultavasti maksaa itsensä takaisin ajan myötä. 
  • Kylkeen tarvittavat lisävarusteet. Miniminä valot ja kypärä.
  • Aja paljon!! 

Omalla kohdalla työsuhdepyörä on ollut huippuhankinta ja kohtuu kovassakin käytössä. Olen sillä ajanut minne ikinä mieli johtaa reitistä välittämättä. Kirjoitushetkellä työsuhdepyörä on ollut käytössä reilut neljä kuukautta, ja ajokilometrejä on mittarissa jo 600 km verran. Niistä iso osa on kertynyt lumen peittämillä metsäpoluilla.  

Hauskana pointtina mainittakoon, etten ole vielä kertaakaan ajanut fillarilla toimistolle työmatkoja, vaikka ensisijaan etuudella siihen kannustetaan. Työmatkat kuljen julkisilla, ja kesän tullen varmasti myös pyöräillen. Minulle työsuhdepyörä on tuonut muuta arjen luksusta ja seikkailuja elämään – kuntoilua ja raitista ulkoilua metsän rauhallisuudessa. 

Sähköistetyssä täysjousto-maastopyörässä on ehdottomasti parasta se, että sillä pääsee helposti kulkemaan metsäpolkuja lähes minne vain. Lisäksi pidemmätkin ajomatkat sujuvat helposti sähköavusteisesti. Minulla keskivertoseikkailu on yleisemmin ollut 25-30 km metsäpolkuja ja toisinaan aivan umpimetsässä polkuja etsien. 

On hienoa, kun työpaikka tarjoaa tämän kaltaisia etuja työn ohella. AtoZin toimintamallissa pyöräetu katsotaan palkan lisänä, eli se tulee ikäänkuin bonuksena normipalkan päälle muiden hyvien etujen kylkeen. 

Mainittakoon samalla meidän muitakin hyödyllisiä etuuksia, joista yksi ehdottoman hyvä on tapaturmavakuutus. Onneksi pyöräreissuilla se on ollut vielä tarpeeton. Satun kuitenkin olemaan hiukan menevää sorttia, ja onnistuin viime kesänä “vetämään nenälleni” skeitatessa. Tämän jälkeen kipeytynyt ranne piti käydä tarkistuttamassa. Siinä vakuutus tuli todella tarpeeseen tarjoten ranteen nopean röntgenkuvauksen ja lääkärin tilanneselvityksen. Onneksi silloinkin selvisin ilman vakavia seurauksia. 

Mikäli teillä ei vielä ole työsuhdepyörä käytössä, nyt tämä mahdollisuus kannattaa hyödyntää. Toinen vaihtoehto on vaihtaa työpaikkaa ja harkita vaikka liittymistä #AtoZtyyppeihin. ;)