Skip to content

Kirja-alan murros ja Publishertools Oy:n synty

Kirjoittaja: Arto Forstén, vierailijakirjoittaja AtoZ Oy:n blogissa

Business Tampereen "Älykkäämpi organisaatio" -tapahtumasarjan viimeisimmässä tilaisuudessa käsiteltiin perinteisten toimialojen murrosta tekoälyn aikakaudella. Olin yksi puhujista, ja avasin aihetta kirja-alan näkökulmasta. Mikko Leinonen piti omassa esityksessään pikagallupin, jossa yleisöltä kysyttiin, mille ajanjaksolle oman toimialan synty sijoittuu. 1900-luvun puoliväli vaikutti olevan monen vastaus. Oman toimialani juuret, kun ovat Suomessakin 1500-luvulla, koen olevani oikea ihminen puhumaan perinteisestä toimialasta ja murroksesta, joka sinne on syntymässä, ja jo syntynyt.

Jos kirja-alan käy pikakelauksella läpi, on se yksi perinteisimmistä toimialoista Suomessa, sen juuret ulottuvat aina 1500-luvulle Mikael Agricolan ABC-kirjan aikaan. Ensimmäinen kustantamo, Suomen Kirjallisuuden Seura (SKS), perustettiin vuonna 1834. Ala on kehittynyt vahvasti kulttuurijournalismin ja kirjastolaitoksen tukemana, ja kotimaisella kaunokirjallisuudella on ollut merkittävä jalansija markkinoilla. Voi hyvällä syyllä puhua konventionaalisesta alasta, joissa irtiottoja suuntaan tai toiseen ei juurikaan ole näkynyt. Omistussuhteet ovat vaihtuneet. Paitsi viime vuosina…

2017–2023: Digimurros muuttaa kaiken

Viimeisten viiden vuoden aikana kirja-alan perinteinen liiketoimintamalli on muuttunut radikaalisti digitaalisten formaattien ja kuluttajakäyttäytymisen muutoksen myötä. Tämän takana on ennen kaikkea lukuaikapalveluiden vahva tulo markkinalle. Hyvin lyhyessä ajassa kustantamoiden liiketoimintamalli on peruuttamattomasti muuttunut. Vaikutukset ovat suoraan heijastuneet kirjailijoihin ja heidän ansaintamalliinsa, josta viime aikoina onkin paljon kirjoitettu, aiheesta. Mitä sitten on tapahtunut? Tilannetta kuvaa parhaiten kuvaajat, joista ensimmäinen kuvaa digitaalisen myynnin (ääni+ekirjat) euromääräistä kehitystä viime vuosina.

muutostrendi

Muutamia huomioita digitaalisesta murroksesta

  • Äänikirjojen markkinaosuus on kasvanut räjähdysmäisesti
  • Kustannusprosessi on muuttunut monikanavaiseksi: fyysiset kirjat, e-kirjat ja äänikirjat vaativat erilaisia tuotantotapoja.
  • Kirjojen löydettävyys perustuu yhä enemmän metadataan ja suosittelualgoritmeihin.
  • Kirjailijoiden tekijänoikeuspalkkioiden logiikka on muuttunut digitaalisten formaattien yleistyessä, mikä on johtanut kriittiseen keskusteluun toimeentulosta. Osa on hyötynyt muutoksesta, moni ei
  • Painettujen kirjojen myynnin painotukset ovat muuttuneet, mutta digitaalisten julkaisujen myynti on kasvanut, ja ne muodostavatkin nyt jo lähes puolet kustantajien kokonaismyynnistä.

Kustantamoiden haasteet ja uusi toimintamalli

Kirja-alan suuren muutoksen myötä kustantamoiden liiketoimintamallit ovat menneet monella tapaa uusiksi. Alan sisälle on syntynyt kirjava joukko uusia työtehtäviä, joihin on aikaisempien tehtävien ohella keskityttävä. Näitä ovat muun muassa äänikirjojen tuottaminen (lukuohjeet, ääninäyttelijävalinnat, studioyhteistyö), Metadatan rikastaminen (rikkaampi metadata tuo lisää liikevaihtoa erityisesti digissä, EU-direktiivin tuomat haasteet) sekä Lukuaikapalvelu-businesmallin optimointi (sopimukset, niiden uusiminen sekä strategiset valinnat julkaisuajankohdassa)

Työtehtävien ohella muitakin vaikutuksia digitaalisella vallankumouksella kustantamoiden toimintaan on ollut, kuten:

  • Tuotantoprosessit: Fyysisen kirjan lisäksi pitää tuottaa äänikirja ja e-kirja.
  • Fokus: Julkaisujen valinta on muuttunut, sillä digitaalisilla alustoilla menestyvät eri teokset kuin perinteisessä painetussa formaatissa.
  • Kuluttajakäyttäytyminen: Kuuntelijat ja lukijat kuluttavat sisältöä eri tavoin, ja kirjojen elinkaari on muuttunut toisaalta lyhyemmäksi painettujen kirjojen osalta, toisaalta pidemmäksi ääni/ekirjojen ansiosta

Publishertools – Ratkaisu digitaalisiin haasteisiin

Kustannusosakeyhtiö Siltalassa tunnistettiin tarve kehittää työkalu, joka voisi automatisoida monia prosesseja ja parantaa kirjan näkyvyyttä nimenomaan digissä. Aluksi kyse oli puhtaasti sisäisestä ratkaisusta, mutta nopeasti huomattiin, että käyttöliittymällä olisi potentiaalia muuttaa koko kirja-alan toimintaa. Digitaalinen murros on muuttanut ansaintamalleja, ja digitaalisten julkaisujen osuus on noussut merkittävästi. Tämä on asettanut kustantamot uudenlaisen paineen alle, sillä kirjamyynti ei enää perustu pelkästään vuosisatoja tuttuun fyysisten teosten kappalemyyntiin, vaan kulutettuun tuntimäärään ja algoritmien toimintaan. Publishertools Oy perustettiin vastaamaan tähän tarpeeseen tarjoamalla ratkaisuja, jotka helpottavat kustantamoiden sopeutumista digimurrokseen ja tehostavat tuotantoprosesseja.

Publishertoolsin tarjoama palvelu kustantamoille:

  • Metatiedon optimointi: Automaattiset Thema-koodit ja avainsanaehdotukset voivat parantaa kirjan löydettävyyttä ja lisätä myyntiä jopa 40%.
  • Äänikirjojen lukuohjeiden automatisointi: Nopeuttaa lukuohjeiden tekoa jopa 90% ja varmistaa niiden laadun.
  • Prosessien nopeuttaminen: Vapauttaa resursseja rutiinitehtävistä ja mahdollistaa nopeamman tuotannon.

Tulevaisuuden näkymät

Kirja-ala on murroksessa, ja teknologiset ratkaisut, kuten Publishertools, auttavat kustantamoja sopeutumaan uuteen aikaan. Kun tekoälyn ja automaation rooli kasvaa, myös kustannustoiminta voi löytää uusia tapoja palvella lukijoita ja kuuntelijoita entistä paremmin.

Tulevaisuudessa Publishertools aikoo laajentaa palveluitaan ja kehittää uusia tekoälyratkaisuja, jotka entisestään tehostavat kustannusprosessia ja pidentävät kirjan elinkaarta digitaalisessa ympäristössä. Näkymät ovat erinomaiset, ja haasteet tehty ratkottavaksi. Tavoitteet on asetettu korkeaksi, ja kansainvälisille markkinoille on jo suunnitelmat valmiina.