Ohjelmistotestauksen monet mahdollisuudet
AtoZilla on satojen vuosien kokemus ohjelmistotestauksesta ja laadunvarmistuksesta. Laajaa osaamistamme olemme jäsennelleet seuraavanlaisesti:
Vaatimusmäärittely
Onnistuneen ja laadukkaan ohjelmistoprojektin edellytyksenä on kartoittaminen yhdessä asiakkaan kanssa ohjelmistolle asetettavat tarpeet ja toiminnalliset sekä ei-toiminnalliset vaatimukset sekä tarkka tuntemus siitä miten käyttäjät tulevat ohjelmistoa käyttämään. Yhteisen ymmärryksen ja kartoituksen jälkeen vaatimukset kirjoitetaan auki käyttötapauksiksi sekä käyttäjätarinoiksi jotka määrittelevät miten tulevaa ohjelmistoa tullaan käyttämään. Ketterän kehityksen mallissa vaatimukset voidaan listata arvojärjestykseen jonka mukaan kehittäminen aloitetaan eniten lisäarvoa liiketoiminnalle tuottavista vaatimuksista. Tämä luo pohjan myös ohjelmiston testaamisen suunnittelulle sekä varsinaiselle testaustyölle.
Katselmoinnit
Testaajan työn tulisi alkaa jo vaatimuksien ja käyttäjätarinoiden katselmoinnista, koska jo sen perusteella testaaja kasvattaa ymmärrystään ohjelmistosta, voi suunnitella testausstrategiaa ja alkaa tehdä huomioita mahdollisista ohjelmiston virhepaikoista. Siten saatetaan hyvissä ajoissa estää virheellisten vaatimusten päätymisen kehitettäviin ominaisuuksiin ja toimintoihin. Asiakkaan kanssa käydään liiketoiminnalliset tavoitteet lävitse ja tarkastellaan tarvittavat ja liittyvät dokumentit jotka katselmoidaan ja raportoidaan sovitusti.
Testauspaketit
Aluksi pidämme yhdessä asiakkaan kanssa 2 h mittaisen alkupalaverin jossa käymme läpi järjestelmän nykyisen nykytilan ja asetamme kehitystön tahtotilan ja päämäärän. Tekniset haasteet jalostetaan liiketoiminnan tavoitteista jotka toimivat testauksen ajurina. Suoritettujen testien jälkeen asiakkaalle raportoidaan tulokset ja esitellään konkreettiset korjaustoimenpiteet. Kiinteä 2 vkon periodi hinnoittelu.
Testausprosessien auditointi ja kehitys
Asiakkaan kanssa käydään läpi nykyiset testaustoiminnot, tunnistetaan, kuvataan ja määritellään prosessin nykytila sekä määritellään mikä on haluttu tavoitetila. Havaintojen perusteella tunnistetaan ja rajataan ongelmakohdat sekä suositellaan parannusehdotuksia nykyiseen toimintaan ja mahdollisesti luodaan uusi testausprosessi sekä hyvät testauskäytännöt. Testausprosessille kehitetään mittarit kuvaamaan prosessin tehokkuutta.
Testausautomaatio
Asiakkaan kanssa käydään läpi nykyiset testaustoiminnot ja -käytännöt sekä suunnitellaan miten testausautomaatiota hyödyntämällä suoritetaan liiketoiminnalle kriittisten ohjelmistojen ja sovellusten laadunvarmistus. Kartoitetaan testausautomaatiolle soveltuvat osat sekä ehdotetaan tarvittavat resurssit ja työkalut.
Hyväksyntätestaus
Asiakkaan kanssa käydään läpi liiketoimimalliset tavoitteet ja vaatimukset liittyen käyttötapauksiin jotka järjestelmän tulee toteuttaa ennen ohjelmiston käyttöönottoa. Järjestelmän käytettävyyden, laadun, valmiusasteen ja suorituskyvyn todentaminen jalostetaan testitapauksiksi jotka suoritetaan manuaalisesti käyttäjän näkökulmasta katsottuna käyttäen asiakkaan omaa dataa. Hyväksyntätestauksessa huomioidaan myös integraatiot eri ohjelmistojen ja niiden osien välillä. Mikäli mahdollista varsinainen testaustyö suoritetaan tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa. Testitulosten ja palautteen perusteella suositellaan ohjelmiston parannusehdotukset mikäli testauksen lopputulos poikkeaa määritellyistä vaatimuksista.
Suorituskykytestaus
Suorituskykytestauksen suunnittelussa tarkastellaan asiakkaan järjestelmälle asettamia ei-toiminnallisen testauksen vaatimuksia, kuten esimerkiksi saavutettavuutta, käytettävyyttä tai skaalautuvuutta. Saavutettavalle ja ilman viiveitä toimivalle järjestelmälle asetetut tietomäärärajoitteet ja käyttäjämäärätavoitteet jalostetaan testitapauksiksi jotka suoritetaan asiakkaan testijärjestelmää vasten. Saatujen testitulosten perusteella suositellaan ohjelmiston parannusehdotukset asiakkaalle.
Tietoturvatestaus
Liiketoiminnan jatkuvuuden takaamiseksi sekä tietosuojan ja uhkien löytämiseksi tietoturvatestaus suoritetaan skannaamalla asiakkaiden järjestelmiä ja etsimällä haavoittuvuuksia tekemällä OWASP TOP 10 ja OWASP ASVS etc standarditestejä. Tulokset käydään läpi yhdessä asiakkaan kanssa ja annetaan ehdotuksia tehtävistä parannustoimenpiteistä tietoturvan lisäämiseksi.
Tutkiva testaus
Asiakkaan kanssa käydään läpi liiketoiminnalliset tavoitteet jotka liittyvät kustannuksiin, aikatauluihin ja ohjelmiston ominaisuuksiin. Mikäli halutaan säästää resursseissa ja testausaikaa on erityisen niukalti, voidaan esimerkiksi käyttäjätarinoiden testaus ilman monimutkaista valmistautumista suorittaa kevyemmin tutkivan testauksen keinoin.
Samoja testejä toistettaessa vähenee mahdollisuus löytää uusia virheitä, sen sijaan tutkivan testauksen avulla aikaisempaan kokemukseen perustuen kokeilemalla uusia asioita uusilla tavoilla voidaan löytää uusia aiemmin piilossa olleita virheitä. Mikäli resursseja ja aikaa on rajallisesti, tutkivan testauksen avulla voidaan suoriutua raskaasta perinteisestä testauksesta kustannustehokkaammin. Tutkiva testaus, aikaisemmasta kokemuksesta oppivana ja arvoa lisäävänä soveltuu erityisesti Agile ohjelmistokehitysprojekteihin, sillä testauksen perusteella saadaan nopeasti käsitys ohjelmiston tilasta, kun testaus tapahtuu samaan aikaan ohjelmiston kehittämisen kanssa. Testaaja testatessaan ja testituloksista oppimalla sekä oppii ohjelmistoa että suunnittelee miten ja millaisilla testeillä ohjelmistoa kannattaa testata.
DevOps ympäristöissä tutkivaa testausta voidaan tehdä myös tuotantoympäristöissä jolloin julkaisuprosessin testauksen lisäksi voidaan tutkia monitorointeja ja selvitellä asiakkaiden ongelmia Devops tiimien apuna.
Saavutettavuustestaus
Asiakkaan tarpeen mukaan huolehditaan digitaalisten palveluiden esteettömyydestä, käytetävyydestä ja saavutettavuudesta. Sovellusten saavutettavuutta testataan useilla eri selaimilla ja päätelaitteilla. Hakukoneoptimoinnin avulla sivustot muodostetaan sellaisiksi että ne nousevat hakutulosten kärkeen ja houkutellaan kävijät palaamaan niille uudelleen.
Visuaalinen ja kognitiivinen saavutettavuustestaus tarkoittaa mm. käyttöliittymän suunnittelua käyttäjälle visuaalisesti havainnoitavalla tavalla. Tällöin navigoinnin tulee olla käyttäjälle intuitiivinen ja helposti hallittava sekä käyttöliittymän toiminnan tulee olla ymmärrettävä ja varmatoimista jotta siihen pystytään liittämään osaksi esimerkiksi apuvälineohjelmia.
MVP ja PoC
Asiakkaan kanssa tehdään yhdessä suunnitelma halutun rajatun ratkaisun tarpeellisen ydintoiminnallisuuden ja käyttöliittymään laadunvarmistuksesta tutkivan testauksen avulla. Jo käyttäjätarinoiden perusteella suunnittelun testaamisen avulla saatetaan huomata heti alusta alkaen perustavaa laatua olevat virheet, puutteet ja pullonkaulat joilta vältytään ajoissa tehdyllä testauksella ennen varsinaisen ohjelmiston tai järjestelmän kehittämistä. Tutkivan testauksen suorittamisen jälkeen ja tuotekehityksen edelleen jatkuessa lisätään automaatiotestausta huolehtimaan ydintoiminnallisuuden testaamisesta.
PALVELUT
Näissä olemme suvereeneja!
Digitaalista palvelu- ja tuotekehitystä A to Z.
Tarjoamme osaamistamme laajalti eri ohjelmistokehityksen osa-alueissa. Palvelumme kattaa ratkaisut konsulttipalveluista kokonaisten tietojärjestelmien suunnitteluun ja toteutukseen.
Projektinhallinta ja edunvalvonta
Varmistamme ohjelmistokehityshankkeiden sujuvan toimituksen alusta loppuun, eli A:sta Z:aan.
Laadunvarmistus ja Ohjelmistotestaus
”Laatu pitää nähdä – mutta myös tuntea”. Tunnemme syvää huolta ohjelmistoratkaisujen laadusta. Sen vuoksi laadunvarmistus on lähellä sydäntämme ja haluamme varmistaa asiakkaallemme laadukkaat ratkaisut.
MYÖS HE LUOTTAVAT MEIDÄN OSAAMISEEN
AJANKOHTAISTAISTA JA AJATONTA ATOZ ASIAA
AtoZin vuosi 2024 – katse tulevaisuudessa
Näin tammikuun ensimmäisinä päivinä on ollut aikaa reflektoida mennyttä vuotta: Mikä meni hyvin ja mikä hieman heikommin? Voi pojat, kun olisi tässä...
Lue lisääOhjelmistopalveluiden hankinnan vuosikello – kuinka varautua seuraavaan budjettikauteen hankinnoissa?
Ohjelmistohankinnat eivät ole satunnaisia päätöksiä; monessa yrityksessä ne noudattavat tiettyä sykliä, joka kulkee rinnakkain kalenterivuoden...
Lue lisää